loader image

Beroemd theaterstuk van Stravinsky zoals je het nog nooit hebt gezien

L’Histoire du Soldat, het welbekende werk van Stravinsky, is talloze keren vertolkt. Maar de manier waarop het theaterstuk gespeeld wordt op Festival Circolo 2022, is nog nooit eerder vertoond. Tilburgs orkest Kamerata Zuid steekt in samenwerking met performer Inez Wolters en circusartiest Júlia Campistany het klassieke stuk in een nieuw jasje.

 

L’Histoire du Soldat gaat over ons allemaal

Het verhaal van L’Histoire du Soldat is, met thema’s als hebzucht, verleiding en de zoektocht naar geluk, herkenbaar voor velen. Sterker nog: eigenlijk gaat het over ons allemaal. In deze voorstelling sta je oog in oog met de duivel in allerlei vormen, maar kom je ook prinsen en prinsessen tegen. Lukt het ons altijd om de verleidingen van het leven te weerstaan?

Performer Inez Wolters schreef de verhalen van L’Histoire du Soldat met een moderne twist, waardoor jij jezelf er des te meer in zult herkennen. De fysieke tegenkracht wordt geboden door circusartiest Júlia Campistany, die gespecialiseerd is in mond-balanceren. Het Tilburgse orkest Kamerata Zuid drijft de twee performers door een muzikaal landschap van donkere dalen, hoge pieken en mysterieuze vlaktes.

Opvallende kostuums

Tijdens de vertelling zal Wolters van rol wisselen in vier verschillende oogstrelende kostuums. Ze staan symbool voor de contrasten tussen goed en slecht, dag en nacht, licht en duister. Kijk gerust je ogen uit, want deze kostuums zijn een kunstwerk an sich. Wolters maakte de kostuums met veel kunde en aandacht. Tijdens het maakproces kreeg ze advies van de bekende Nederlandse ontwerper Bart Hess, die onder andere een jurk van slijm maakte voor Lady Gaga’s album Born This Way.

Rondreizende productie

Stravinsky schreef het oorspronkelijke theaterstuk in 1918, speciaal voor een rondreizend gezelschap. Des te bijzonder is het feit dat deze eigentijdse versie van L’Histoire du Soldat, na de première op Festival Circolo, ‘en route’ gaat en in 2023 en 2024 op meerdere plaatsen in Nederland te zien zal zijn. Voordat ze het land in trekken, is L’Histoire du Soldat te zien op 26 en 27 oktober tijdens Festival Circolo.