VANAF 2O18 IN TILBURG, 12 t/m 21 oktober

Nieuwe toekomst voor Festival Circolo

6 juli 2017
image by WebDog

Festival Circolo vanaf 2018 in Tilburg. Daar werken de gemeente Tilburg, Festival Circolo en diverse culturele instellingen momenteel aan. Het festival past bij de in deze stad gevestigde circusopleiding en sluit naadloos aan op de lijn en historie van de Tilburgse Kermis en het Gipsy Festival die net als het circus voortkomen uit de nomadische cultuur van rondtrekkende bedrijven en families. Het is de bedoeling dat de eerstkomende versie in 2018 haar tenten opslaat in het sfeervolle en goed bereikbare Leijpark.

Tien jaar geleden is Festival Circolo gestart met een tweejaarlijks festival op het prachtige Landgoed Velder in Liempde. Het festival groeide van 9.000 bezoekers bij de eerste editie naar zo’n 20.000 in 2014 en 2016.

Ook in 2007 startte in Tilburg de Fontys Academy of Circus and Performance Art (ACaPA). Studenten die afstuderen aan deze opleiding stromen door naar internationale gezelschappen of starten eigen gezelschappen en producties. Festival Circolo helpt daarbij en werkt daarin nauw samen met Tilburgse partners als DansBrabant, De NWE Vorst, Theaters Tilburg en Het Zuidelijk Toneel.

De nauwe contacten en de enthousiaste samenwerking hebben geleid tot het plan om Festival Circolo te verhuizen naar Tilburg. De bijzondere sfeer van het evenement met zijn circustenten in het groen kan in het Leijpark goed behouden worden. De samenwerking met Theaters Tilburg, De NWE Vorst en Fontys Hogeschool voor de Kunsten leidt tot intensieve circusprogrammering in hun zalen tijdens de herfstvakantie in de oneven jaren. Zo kan Festival Circolo groeien naar een jaarlijks evenement met een outdoor en een indoor editie.

De gemeente Tilburg is van mening dat Festival Circolo uitstekend bij de stad past en dat dit culturele evenement een waardevolle aanvulling is op haar festivalaanbod. Festival Circolo is met de gemeente in een vergevorderd stadium bij de uitwerking van de verhuisplannen.

Festival Circolo verlaat met pijn in het hart Landgoed Velder, Liempde en de gemeente Boxtel. Het festival is daar zeer gastvrij ontvangen en vanaf het begin volop gesteund. De gemeente Boxtel heeft zich volop en constructief ingezet om het festival te behouden, maar de artistieke kansen in Tilburg zijn groter.

Festival Circolo 2018 begint op vrijdag 12 oktober 2018. Een mooie start van de herfstvakantie.