VANAF 2O18 IN TILBURG, 12 t/m 21 oktober

Missie & beleid


Wat zijn we

Festival Circolo @ Diewke van den Heuvel
Festival Circolo is een (inter)nationaal circusavontuur in Tilburg. Het meest veelzijdige, internationale circustheaterfestival in Nederland biedt een toonaangevend, exclusief en toegankelijk programma met (inter)nationale circusproducties die nog niet eerder in Nederland te zien waren. Circolo toon...

Festival Circolo is een (inter)nationaal circusavontuur in Tilburg. Het meest veelzijdige, internationale circustheaterfestival in Nederland biedt een toonaangevend, exclusief en toegankelijk programma met (inter)nationale circusproducties die nog niet eerder in Nederland te zien waren. Circolo toont de state-of-art van een podiumdiscipline: het circustheater, een cross-over van circus, moderne dans, muziek, vormgeving en beeldende kunst. De focus van het festival ligt op voorstellingen die in de piste van de tent spelen en waar het publiek om heen zit. Circus zoals circus ontstaan is.

Circolo kent een ongeëvenaarde opzet, kwaliteit staat hoog in het vaandel. Het festival dompelt bezoekers onder in een andere wereld: Circolo verrast en verbaast. Met de prestaties van de artiesten, een ontspannen, ontwapenende sfeer en een betoverend landgoed vol circustenten, culinaire capriolen en onverwachte ontmoetingen. Circolo betekent jezelf even helemaal losmaken van de dagelijkse werkelijkheid en een kunstrijk avontuur ondergaan.

Circolo is een betoverende en uitdagende ontmoetingsplek voor jong en oud, families, vrienden en professionals. Het festival verwelkomt zakelijke evenementen op niveau en draagt daarmee niet alleen bij aan een eigen gezonde exploitatie, maar ook aan een levendig en bruisend economisch klimaat in Tilburg en Noord-Brabant.

Circolo is hét festival voor een specifieke podiumkunstendiscipline. Het fungeert als showcase en (inter)nationaal platform voor theater- en festivalprogrammeurs en iedereen die zich met circus bezighoudt. Het festival biedt (speel)kansen aan studenten van circusopleidingen en nieuwe talenten.

Wat doen we

Symposium op Circo Circolo 2014 © Diewke van den Heuvel
Over de drie pijlers van Festival Circolo: 1. Festival Circolo: (inter)nationaal circusprogramma Een (inter)nationaal programma is de slagader van Festival Circolo. Het festival wil een kwalitatief hoogstaand (inter)nationaal programma presenteren, met aandacht voor artistieke vernieuwing en een hog...

Over de drie pijlers van Festival Circolo:

1. Festival Circolo: (inter)nationaal circusprogramma
Een (inter)nationaal programma is de slagader van Festival Circolo. Het festival wil een kwalitatief hoogstaand (inter)nationaal programma presenteren, met aandacht voor artistieke vernieuwing en een hoge mate van exclusiviteit voor Nederland. Festival Circolo presenteert bij voorkeur de Nederlandse premières van internationale producties. Nieuwe Nederlandse producties worden in een internationale context getoond. Het festival legt elke editie een ander thematisch accent, afhankelijk van de trends en ontwikkelingen in het (inter)nationale circus. 

Het hart van de programmering bestaat voornamelijk uit buitenlands aanbod dat illustratief is voor de mondiale ontwikkelingen in circus.


2. Circolo Actief: social circus- en talentontwikkeling
Circolo Actief is vooral een toonzaal voor studenten van de twee hbo-circusopleidingen, in Tilburg (ACaPA) en in Rotterdam (Codarts), en voor internationaal toptalent in samenwerking met het internationaal netwerk Circus Next. Het festival wil een platform bieden aan talenten en een presentatieplek zijn voor showcases van jonge makers. Studenten en net-afgestudeerden doen er speelervaring op en komen direct in contact met publiek en collega’s.

Daarnaast ontwikkelt Festival Circolo programma’s waarmee pas-afgestudeerden in opdracht kleine thematische circusproducties kunnen ontwikkelen en zelf actief kunnen wegzetten bij diverse festivals en activiteiten. Zo koppelen we artistieke ontwikkeling en het opbouwen van spelervaring aan ondernemerschap. 

Circolo Actief draagt verder bij aan de talentontwikkeling van jonge mensen door het aanbieden van een educatief interactief programma aan (basis)scholen, en door het nadrukkelijk betrekken en stimuleren van jeugdcircus, zowel in het festivalprogramma als via de partnerorganisatie voor jeugdcircus Circomundo. Festival Circolo organiseert en faciliteert workshops voor jong talent en biedt plaats aan de uitreiking van de BNG-jeugdcircusprijzen.


3. Circolo eXtra: netwerk- en verdiepingsprogramma voor professionals
Circolo eXtra is het platform voor makers, artiesten, programmeurs, beleidsmakers en organisatoren. Het biedt plaats aan vergaderingen van (inter)nationale netwerken, seminars en andersoortige professionele ontmoetingen zoals showcases voor het werkveld.

Circolo brengt (internationale) circusprofessionals bij elkaar voor inhoudelijke verdieping zoals netwerken Circostrada en Face, waar Circolo actief aan deelneemt. 

Het platform van Nederlandse Jeugdcircussen, Circomundo, organiseert hun jaarlijkse samenkomst binnen de context van Circolo. Voor het publiek worden direct na afloop van voorstellingen nagesprekken in de piste georganiseerd.

De organisaties werken sinds begin 2013 samen om de positie van het circus in het algemeen te versterken. Tijdens Circo Circolo 2014 werd met succes een eerste gezamenlijk symposium georganiseerd; in 2016 (en de daaropvolgende edities) volgt een vervolg.