Wie zijn we

Ongeëvenaard in opzet, met kwaliteit hoog in het vaandel. Festival Circolo dompelt bezoekers onder in een andere wereld. We verrassen, verbazen en verwonderen. Met de fantastische artiesten, een ontspannen en ontwapenende sfeer, onverwachte ontmoetingen en een interactief aanbod voor jong en oud. Tijdens Festival Circolo kun je jezelf even helemaal losmaken van de dagelijkse werkelijkheid en onderga je een rijk avontuur.

Circusfestival Circolo vervult een voortrekkersrol bij het ontwikkelen van circus tot een erkende en gewaardeerde discipline in het landschap van de Nederlandse podiumkunsten. Het festival is een cross-over van circus, theater, moderne dans, muziek, vormgeving en beeldende kunst. Circus dat verrast, verbaast en verwondert. Circus dat je raakt, van dichtbij. In een sfeervolle Brabantse ambiance, voor iedereen toegankelijk.

Festival Circolo is er voor een breed publiek maar fungeert ook als showcase en internationaal platform voor artiesten, programmeurs, beleidsmakers en iedereen die zich met circus bezighoudt. Het festival biedt kansen aan nieuwe talenten, waaronder studenten van circusopleidingen. Circolo adviseert theaters en festivals bij hun circusprogrammering, van grote internationale producties tot acts van jong talent. Met provinciale en (inter)nationale partners werken we intensief aan talentontwikkeling en vernieuwing van het circus in Nederland. Circolo wil actief bijdragen aan de ontwikkeling en profilering van Tilburg als stad van performing arts.

 

De drie pijlers van Festival Circolo
 

        1. Circolo Performance: Toonaangevend en (Inter)nationaal

Het (inter)nationaal programma is de slagader van Festival Circolo. We presenteren een kwalitatief hoogstaand (inter)nationaal programma, met aandacht voor artistieke vernieuwing en een hoge mate van exclusiviteit voor Nederland. Festival Circolo presenteert bij voorkeur de Nederlandse premières van internationale producties. Nieuwe Nederlandse producties worden in een internationale context getoond. Het hart van de programmering bestaat voornamelijk uit buitenlands aanbod dat illustratief is voor de mondiale ontwikkelingen in het circus.

 

        2. Circolo Talent: Ontwikkeling en Ondernemerschap

Festival Circolo is een toonzaal voor studenten van de twee Nederlandse hbo-circusopleidingen - ACaPA in Tilburg en Codarts in Rotterdam - en voor internationaal toptalent. Het festival is een platform voor talenten en een presentatieplek voor showcases van jonge makers. Het organiseert en faciliteert workshops voor jong talent en biedt plaats aan de uitreiking van de BNG Bank Circusprijs. Festival Circolo participeert in platforms voor talentontwikkeling zoals Makershuis Tilburg, PLAN Brabant en CircusNext.
Daarnaast ontwikkelt Festival Circolo programma’s waarmee pas afgestudeerden in opdracht kleine thematische circusproducties kunnen ontwikkelen en zelf actief kunnen wegzetten bij diverse festivals en activiteiten. Zo koppelen we artistieke ontwikkeling en het opbouwen van spelervaring aan ondernemerschap.

 

        3. Circolo Professional: Netwerk en Verdieping

Circolo Professional is het platform voor makers, artiesten, programmeurs, beleidsmakers en organisatoren. Het biedt plaats aan vergaderingen van (inter)nationale netwerken, seminars en andersoortige professionele ontmoetingen zoals showcases voor het werkveld. Circolo brengt nationale en internationale circusprofessionals bij elkaar voor inhoudelijke verdieping zoals netwerken Circostrada en CircusNext, waar Circolo actief aan deelneemt.  Nederlandse circusinitiatieven (zowel klassieke als hedendaagse) werken sinds begin 2013 samen om de positie van het circus in het algemeen te versterken. Inmiddels is het een traditie dat het hele circusveld elkaar tijdens Festival Circolo ontmoet. Ook het platform van Nederlandse Jeugdcircussen, Circomundo, organiseert hun jaarlijkse samenkomst binnen de context van Circolo. Voor het publiek, maar ook voor professionele of aankomende artiesten worden direct na afloop van voorstellingen nagesprekken georganiseerd. Ook organiseren we masterclasses waarin ervaren circusprofessionals die op ons festival spelen kennis en ervaring overdragen op jonge talenten.

Blijf op de hoogte!

* verplicht