Waarom we dit doen

Ongeëvenaard in opzet, met kwaliteit hoog in het vaandel. Festival Circolo dompelt bezoekers onder in een andere wereld. We verrassen, verbazen en verwonderen. Met de fantastische artiesten, een ontspannen en ontwapenende sfeer, onverwachte ontmoetingen en een interactief aanbod voor jong en oud. Tijdens Festival Circolo kun je jezelf even helemaal losmaken van de dagelijkse werkelijkheid en onderga je een rijk avontuur.

Circusfestival Circolo vervult een voortrekkersrol bij het ontwikkelen van circus tot een erkende en gewaardeerde discipline in het landschap van de Nederlandse podiumkunsten. Het festival is een cross-over van circus, theater, moderne dans, muziek, vormgeving en beeldende kunst. Circus dat verrast, verbaast en verwondert. Circus dat je raakt, van dichtbij. In een sfeervolle Brabantse ambiance, voor iedereen toegankelijk.

Festival Circolo is er voor een breed publiek maar fungeert ook als showcase en internationaal platform voor artiesten, programmeurs, beleidsmakers en iedereen die zich met circus bezighoudt. Het festival biedt kansen aan nieuwe talenten, waaronder studenten van circusopleidingen. Circolo adviseert theaters en festivals bij hun circusprogrammering, van grote internationale producties tot acts van jong talent. Met provinciale en (inter)nationale partners werken we intensief aan talentontwikkeling en vernieuwing van het circus in Nederland.

Circolo wil actief bijdragen aan de ontwikkeling en profilering van Tilburg als stad van performing arts.

Onze kernwaarden:

Toonaangevend

Festival Circolo heeft een kwalitatief hoogstaand (inter)nationaal programma met een hoge mate van exclusiviteit voor Nederland. Het festival behoort tot de top van de circusfestivals in Europa. Voor de zakelijke en professionele markt vormt Circolo een inspirerend platform voor professionele ontmoetingen, netwerken en seminars.

Uitdagend

Het festival biedt een verrassend, uitdagend en veelzijdig programma vol authentieke zeggingskracht en artistieke vernieuwing. Internationale circusvoorstellingen die iets wezenlijks, persoonlijks en nieuws toevoegen aan het circusidioom. Experiment met oog voor vorm, beeld, schoonheid en tegelijkertijd geschikt voor een breed publiek.

Talentrijk

Circolo is de presentatieplek voor jonge makers, artiesten, programmeurs, beleidsmakers en organisatoren in het nationale en internationale circus. Showcaseplek en educatief platform in één.

Sfeervol

Het festival speelt zich af in een gastvrije sfeer. Toegankelijk voor iedereen, van jong tot oud, van kinderen tot ervaren cultuurliefhebbers.

De drie pijlers van Festival Circolo: 

1. Circolo Performance: Toonaangevend en (Inter)nationaal

Het (inter)nationaal programma is de slagader van Festival Circolo. We presenteren een kwalitatief hoogstaand (inter)nationaal programma, met aandacht voor artistieke vernieuwing en een hoge mate van exclusiviteit voor Nederland. Festival Circolo presenteert bij voorkeur de Nederlandse premières van internationale producties. Nieuwe Nederlandse producties worden in een internationale context getoond. Het hart van de programmering bestaat voornamelijk uit buitenlands aanbod dat illustratief is voor de mondiale ontwikkelingen in het circus.

2. Circolo Talent: Ontwikkeling en Ondernemerschap

Festival Circolo is een toonzaal voor studenten van de twee Nederlandse hbo-circusopleidingen - ACaPA in Tilburg en Codarts in Rotterdam - en voor internationaal toptalent. Het festival is een platform voor talenten en een presentatieplek voor showcases van jonge makers. Het organiseert en faciliteert workshops voor jong talent en biedt plaats aan de uitreiking van de BNG Bank Circusprijs. Festival Circolo participeert in platforms voor talentontwikkeling zoals Makershuis Tilburg, PLAN Brabant en CircusNext. Daarnaast ontwikkelt Festival Circolo programma’s waarmee pas afgestudeerden in opdracht kleine thematische circusproducties kunnen ontwikkelen en zelf actief kunnen wegzetten bij diverse festivals en activiteiten. Zo koppelen we artistieke ontwikkeling en het opbouwen van spelervaring aan ondernemerschap.

3. Circolo Professional: Netwerk en Verdieping

Circolo Professional is het platform voor makers, artiesten, programmeurs, beleidsmakers en organisatoren. Het biedt plaats aan vergaderingen van (inter)nationale netwerken, seminars en andersoortige professionele ontmoetingen zoals showcases voor het werkveld. Circolo brengt nationale en internationale circusprofessionals bij elkaar voor inhoudelijke verdieping zoals netwerken Circostrada en CircusNext, waar Circolo actief aan deelneemt. Nederlandse circusinitiatieven (zowel klassieke als hedendaagse) werken sinds begin 2013 samen om de positie van het circus in het algemeen te versterken. Inmiddels is het een traditie dat het hele circusveld elkaar tijdens Festival Circolo. Ook het platform van Nederlandse Jeugdcircussen, Circomundo, organiseert hun jaarlijkse samenkomst binnen de context van Circolo. Voor het publiek, maar ook voor professionele of aankomende artiesten worden direct na afloop van voorstellingen nagesprekken georganiseerd. Ook organiseren we masterclasses waarin ervaren circusprofessionals die op ons festival spelen kennis en ervaring overdragen op jonge talenten.

Festival Circolo wordt georganiseerd door Stichting Briantelli; in 2005 opgericht door initiatiefnemer Wim Claessen. Deze stichting heeft een Raad van Toezicht en een (freelance) directeur/bestuurder. De organisatie volgt de code Cultural Governance.

De directeur werkt samen met een staf van drie gekwalificeerde, professionele freelancers aan de hoofdlijnen van het festival. De stafmedewerkers worden ondersteund door teams van (uitvoerende) medewerkers, stagiaires en vrijwilligers. Er worden zoveel mogelijk freelancers ingezet uit de regio, die ook werken voor andere culturele evenementen. Zo kan gebruik gemaakt worden van elkaars kennis en ervaring.

De organisatie houdt kantoor in De Nieuwe Vorst in Tilburg. Daarnaast wordt er veel gewerkt vanuit verschillende plekken samen in de cloud. De overhead is daardoor minimaal en de online festivalplanning versterkt de onderlinge samenwerking en afstemming, ook al zit je niet altijd naast elkaar aan hetzelfde bureau.

Blijf op de hoogte!

* verplicht