loader image

Het regent sterren voor BITBYBIT

Als er één circusvoorstelling ongelofelijk veel lovende kritieke heeft ontvangen dan is het BITBYBIT van MOVEDBYMATTER en Collectif Malunés. Een absolute Must See vinden wij. Daarom zijn we blij en trots de twee onafscheidelijke broers (Simon en Vincent Bruyninckx van Collectif Malunés) op Festival Circolo 2022 te mogen verwelkomen. We hebben een aantal prachtige omschrijvingen en complimenten uit verschillende recensies verzameld:

“Bitbybit is een erg spectaculair en spannend, maar ook teder circusduet.” De Standaard ****

“Je mond valt open van verbazing als je ziet wat de ijzeren kaken van de gebroeders Simon en Vincent Bruyninckx kunnen. Uit hun kunsten borrelt bovendien een intieme geschiedenis op, zonder woorden.” Pieter T’Jonk I PZAZZ

“Tandhangen stamt uit het traditionele circus en wordt tegenwoordig zelden nog uitgevoerd omwille van zijn spectaculaire karakter. In BITBYBIT wordt de oude techniek echter gerevitaliseerd in een hedendaagse circuscontext.” ETCETERA tijdschrift voor podiumkunsten

In Circusmagazine #66 gaan Simon en Vincent Bruyninckx en Kasper Vandenberghe dieper in op het bit en Jaw of Steel;

Het bit of ‘iron jaw’

Het bit of ‘iron jaw’ is traditioneel een circusact in de lucht. Een artiest laat zich de lucht in hijsen aan een kabel of trapeze, enkel ondersteund door het mondstuk dat hij of zij tussen de tanden klemt. Door de armen te bewegen kan de artiest sneller of trager rondspinnen. Human Buttery, zo werd de act ook genoemd. Maar het is ook gekend als krachttechniek, waarbij artiesten met een ‘mond van staal’ auto’s optillen, of een bus of een trein voorttrekken. In ons collectieve geheugen doemt natuurlijk de tandacrobaat John Massis op.

 

Hoe voelt dat bit in de mond? Hoe vind je de juiste pasvorm?

Simon: “We hebben nu bijna een jaar nodig gehad om het mondstuk te verdragen. Het heeft al veel verschillende vormen gehad.”
Kasper: “Ze maken ze zelf, ambachtelijk.”
Vincent: “Nu heeft het een silicone boks-bit, perfect naar de vorm van onze mond. Dan worden de krachten over elke tand verdeeld.”

BITBYBIT MovedByMatter

Doet het pijn?

Simon: “Ja. Alle spiertjes rond je mond spannen zich op. Maar het betert wel. Het gemak van iets te doen dat je altijd hebt gedaan, zoals in mijn geval de bascule, is weg. Je hebt nog niet veel techniek om op terug te vallen. Ik denk dat we nog net jong genoeg zijn. Over vijf jaar denk ik niet dat ons lichaam het nog zou accepteren.”
Vincent: “Het is echt wel afzien, sadomasochistisch bijna. Ik kijk er echt tegenop om er aan te gaan hangen, want je weet welk gevoel je tegemoet gaat: hoofdpijn, van alle spieren die aanhechten aan je schedel.”
Simon: “Soms denk je dat je klaar bent om omhoog te gaan, maar als er dan getrokken wordt denk je van ‘nee, stop, stop’. Je hebt gewoon schrik.”

En schrik voor je tanden?

Simon: “Nee. Allez, jawel, we letten er goed op, we laten het nakijken door een tandarts, of er geen barstjes zijn. Ze zei: ‘Ik zou het zeker niet doen, maar bon, dat moet ik jullie niet zeggen.’”
Vincent: “Ze zei ‘doe het niet te lang.’”
Simon: “‘Stop na deze creatie’.”
Vincent: “Het is intens en gevaarlijk voor de nek, voel ik.”
Simon: “Maar het is zalig om geen bascule te moeten springen. Om terug de pret erin te vinden.”
Kasper: “Daardoor staan ze ook op gelijke voet. Ze beginnen allebei van nul.”

 

BITBYBIT is van 21 t/m 23 oktober te zien op Festival Circolo in het Spoorpark.